Boerderijpicknick bij Dorpsgemeenschap Widar
(mei 2018)
Beste bio-liefhebber,
In het kader van de Week van de Korte Keten nodigt Widar je uit om 30 mei kennis te maken met onze dorpsgemeenschap. Tijdens een begeleide wandeling ontdek je het verhaal achter onze biodynamische producten. We brengen een bezoek aan de boerderij, de tuin, de melkerij, de weverij, de verwerking en de winkel met als afsluiter een boerderijpicknick. Hierbij kan je genieten van ons brood, zuivelproducten, confituren, gebak etc.
Kosten: € 10 voor rondleiding en boerderijpicknick (ter plaatse betalen). De plaatsen zijn beperkt!
Reservatie: in de winkel of via winkel@widar.be
Waar: Lipseinde 43, 2330 Merksplas - in de grote zaal om 9u30
We hopen je te mogen verwelkomen!
Georgië: volop aan het bouwen aan de toekomst ...
(midden september 2017)
In onze Khedeli-gemeenschap te Georgië, onze zusterinstelling die wij al 18 jaar ondersteunen, wordt er aan de toekomst gebouwd... en dat mag u letterlijk nemen want sinds kort is het 3e huis in afwerkingsfase. Het zal onderdak geven aan 10 kinderen met een handicap.
Hier enkele foto's, alsook van de omgeving.
Melkverwerking: genoeg melk en kaas nu!
Boerderijkamp Widar – juli 2015
Donderdag, 20 augustus 2015
Dorpsgemeenschap Widar in Merksplas organiseerde deze zomer, binnen het kader van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp, een boerderijkamp voor kinderen met een mentale en/of fysieke beperking van 7 tot en met 13 jaar. Gedurende het kamp kregen de kinderen de kans om dieren te verzorgen en te voederen, een ritje te maken met paard en kar, mee te draaien in de bakkerij en tuin van Widar, spelletjes te spelen met elkaar en nog veel meer leuke dingen!
Het kamp werd georganiseerd voor kinderen met een mentale en/of fysieke beperking van 7 tot en met 13 jaar oud. Het kamp liep van 6 juli tot en met 31 juli en ging door op de boerderij van Widar, Acaciaweg 6 te Merksplas .De kinderen werden om 8.30u verwacht aan de boerderij. Om 17.00u eindigde de dag en gaan de kinderen weer naar huis.
De boerderijkamp Facebook-pagina
Een uitgebreid verslag mét foto’s over dit kamp volgt nog!
Leaderproject: bouw nieuwe potstal
Voor de koeien bij Widar in Merksplas wordt vanaf juli 2014 een nieuwe stal gebouwd, waar de mest wordt opgepot en regelmatig overdekt met stro. De financiering gebeurt gedeeltelijke met Europese subsidies via Leader.
‘De huidige stal is te krap geworden als erin gewerkt moet worden. Bovendien worden de milieunormen strenger en daarom zal na het bouwverlof een aannemer starten met de bouw van een nieuw stalgebinte. Over een jaar moet de nieuwe stal klaar zijn en zal de huidige stal omgebouwd zijn tot een multifunctionele ruimte’, zegt Dirk Govaerts.
Widar & “Samen maken we België duurzaam”
Donderdag, 17 oktober 2013
De federale overheid heeft in samenwerking met een aantal geëngageerde burgers een mooie brochure uitgewerkt over de duurzaamheidstoekomst van België. Ook WIDAR werd hierin vermeld. Kijk voor de brochure bij:
http://www.poddo.be/nl/inhoud/samen-maken-we-belgie-duurzaam
EEN INITIATIEF VOOR KINDEREN MET EEN HANDICAP
donderdag, 7 maart2103
In het Turnhoutse is er een groot tekort aan mogelijkheden voor opvang van kinderen met een handicap. Zij moeten zich vooral richten tot de grote instellingen rond Antwerpen. Aan deze nood wil Widar tegemoet komen. Binnen korte tijd beginnen we aan de opvang van vier kinderen die een matige tot ernstige mentale handicap hebben. Hiervoor hebben we een groot huis ter beschikking gekregen in Vosselaar.
We zijn blij dat Widar hiermee een -al is het zeer bescheiden- steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van de antroposofische heilpedagogie in Vlaanderen. Laat ons hopen dat we in de toekomst zo vele kinderen op weg kunnen helpen in hun leven.
WIDAR BOERDERIJ
dinsdag , 29 januari, 2013
Al vanaf het eerste begin van Widar neemt land- en tuinbouw een heel belangrijke plaats in in ons leven. We willen immers onze bewoners en medewerkers met de beste zorg omringen. Onder andere door biologisch-dynamisch voedsel voor eigen gebruik te produceren. Ongeveer zestig procent van de voeding voor de gemeenschap produceren we zelf.
Groenten en fruit komen uit de tuinderij. Een ploeg van acht mensen is voortdurend in de weer. In de tuin van anderhalve hectare groeien meer dan 30 soorten groenten. We hebben in de beginperiode van Widar flink wat fruitbomen geplant. Daar kunnen we nu de vruchten van plukken. En er staan in onze tuin meer dan 500 bessenstruiken!
Op de boerderij nemen de koeien een belangrijke plaats in. Zij zorgen voor melk. Die melk gaat naar de eigen melkerij, wordt daar omgezet in kaas, platte kaas en joghurt. In de boerderij vinden een tiental mensen hun dagtaak.
Er is veel te doen in de tuin en op de boerderij. Het meeste is eenvoudig handwerk. Bijna alle bewoners kunnen een onderdeel daarvan oppakken en op die manier een steentje bijdragen aan het arbeidsproces. Ze hebben er een hele dagtaak aan.
Op die manier bereiken we een dubbel doel: we produceren gezonde voeding en een zinvolle dagtaak aan de bewoners.
STEINERBROOD
vrijdag, 21 september, 2012
We kennen allemaal “Steinerscholen”, scholen waar de principes van de Steinerpedagogie toegepast worden. Rudolf Steiner ontwikkelde deze uitgangspunten omstreeks 1918.
Ook voor het bereiden van brood gaf Rudolf Steiner aanwijzingen. Als rijsmiddel raadde hij aan een mengeling van honing en zout te gebruiken. Rudolf Steiner hechtte heel veel belang aan het gebruik van honing als voedingsmiddel. Daarover sprak hij tijdens talrijke voordrachten over de bijen. Het graan dat we gebruiken is van biologisch dynamische kwaliteit en draagt daarom het label “Demeter”. De biologisch dynamische landbouw is de vrucht van een serie voordrachten die Rudolf Steiner gaf over de ontwikkeling van een vruchtbare landbouw voor de toekomst.
In onze bakkerij bakken wij vanaf nu elke dinsdag brood gebaseerd op het ideeëngoed van Rudolf Steiner. Om de auteur niet te vergeten en te koppelen aan het resultaat van zijn werk noemen we het brood “Steinerbrood”. Het brood is in onze winkel verkrijgbaar en we hopen dat we het ook in de natuurvoedingswinkels in de omgeving te koop kunnen aanbieden.
Laat het u smaken!
HUIZE YGGDALIR
dinsdag, 29 january,i2013
Nu de winter (naar wij hopen) voorbij is, zijn we begonnen aan het ontmantelen van de bekisting voor de betonplaat van de verdieping. Als het weer het toelaat zullen we gauw beginnen met de metselwerken van de verdieping. Dat zal niet zo enorm veel werk vragen. Voor de zomervakantie hadden we graag dat het dak van de parallelbouw achteraan klaar zou zijn. Dan kunnen we in het najaar de buitenkant van de bouw en de isolatie aanpakken… Zo vordert langzaam maar zeker het werk aan dit huis.
Omdat de bekisting weg is komen de lichtheid van de structuur en de pilaren goed tot hun recht. Het wordt een mooi licht gebouw. Aangenaam om in te leven.
Bioweek: begeleide wandeling op Widar
Donderdag, 19 maart 2015
Beste bio-liefhebber of geïnteresseerde,
Widar nodigt je in het kader van de Bioweek uit voor een begeleide wandeling met als thema ‘biodynamische landbouw en zorg’. Tijdens een rondleiding ontdek je het verhaal achter onze nieuwe koeienstal; dit project wordt gesteund door Leader Markaante Kempen. Verder breng je ook een bezoekje aan de bakkerij, de tuin, de melkerij, de weverij, de verwerking en de winkel.
Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Graag een plaatsje reserveren via winkel@widar.be.
Deze rondleiding gaat door op donderdag 11 juni om 14u. Plaats van afspraak: Lipseinde 43, 2330 Merksplas aan de winkel. De rondleiding zal ongeveer twee uur duren. Na afloop kan je nog een drankje nuttigen en proeven van onze eigen producten.
We hopen je te mogen verwelkomen!
Met vriendelijke groeten,
Dorpsgemeenschap Widar
Artikel in DE STANDAARD
REPORTAGE DUURZAME ZORGBOERDERIJ IN MERKSPLAS TOE AAN UITBREIDING
Het gewone leven is de beste therapie
03 DECEMBER 2014 | Van onze medewerkster Grete Simkuté
De Verenigde Naties riepen 3 december uit tot Internationale dag voor mensen met een handicap, om hiermee hun gelijke kansen in de verf te zetten. In dorpsgemeenschap Widar, waar zestig mensen met én zonder handicap zij aan zij wonen en werken, brengen ze dat in de praktijk.
Na een feestelijke lunch vol gezang, handgeklap en een zelfbereide pizza op verzoek van de jarige, trekken de twaalf bewoners van huis Skirne zich terug op hun kamers. Twee vrije uurtjes om wat te luieren, voor ze weer aan de slag moeten. Want ook al hebben ze een lichte tot zware verstandelijke handicap, de volwassenen die in de sociaal-therapeutische dorpsgemeenschap Widar wonen, werken net als ieder ander.
In deze zorgboerderij in Merksplas nemen mensen met een beperking actief deel aan het leven op de boerderij. Ze kneden deeg in de bakkerij, verzorgen de koeien, breien sjaals in de weverij en telen groenten en fruit op de ruim 40 hectare land- en tuinbouwgrond.
De ‘oogst’ is niet enkel voor de eigen consumptie, maar vindt ook gretig aftrek bij de buurtbewoners in de winkel op het erf. ‘De boodschap die de gehandicapte mens voortdurend hoort, is dat hij ongewenst en overbodig is’, zegt Widar-directeur Jan Borghs (62). ‘Door met een product bezig te zijn voor een ander, krijgt hij zijn waardigheid terug. Het werk is de therapie.’
Borghs, die psycholoog is, startte het project samen met zijn vrouw Joke Vollebregt (60) en twee bevriende gezinnen in 1982. Gedreven door het ideaal om mensen met een beperking een zo normaal mogelijk leven te bezorgen, kochten ze een huis in de regio Turnhout. Erkenning als een ‘tehuis voor gehandicapte niet-werkenden’ en de bijbehorende subsidies kwamen vier jaar later.
Omgekeerde integratie
Inmiddels is Widar uitgedijd tot een middelgrote woon- en werkgemeenschap, uniek in zijn soort in het hele Nederlandse taalgebied. Zes huizen zijn een thuis geworden voor 46 zorgbehoevenden, die er samenwonen met 13 medewerkers en hun gezinnen. ‘Omgekeerde integratie’, noemt Borghs het concept.
Het uitgangspunt: mensen met een handicap zijn niet gelijk, wel gelijkwaardig. ‘En dus hebben zij net zo goed nood aan een gezinsgericht en werkzaam leven. Wij halen de maatschappij naar binnen door de gezinnen die hier wonen. Zij voeden hun kinderen hier op, de bewoners gaan deel uitmaken van het gezin. Zo leren ze over een aspect dat niet evident is in hun leven: het vader- of moederschap.’
De 150 broden die elke dag gebakken worden zijn ‘allerminst louter bezigheidstherapie’, benadrukt Borghs. Toch is het van belang dat de productie wordt aangepast aan het ritme en mogelijkheden van de bewoners. Zo beginnen de bakkers en hun assistenten pas om 8 uur ’s ochtends met het bakproces; de broodronde naar de biologische winkels en restaurants vindt in de namiddag plaats.
Iedereen draagt een steentje bij, op zijn eigen manier. Borghs: ‘Een van de bewoners heeft een eigen zetel in de bakkerij, van waaruit hij dagelijks toezicht houdt. We hebben wel eens gevraagd of hij niet wilde stoppen. Het antwoord was een luide “nee”. Hij voelt zich onmisbaar.’
Ook Nancy Coene (37) werkte, in de twintig jaar dat ze in Widar verblijft, een poos tussen de broden en het gebak. ‘Maar ik vond dat te vermoeiend’, geeft ze toe. Nu doet ze ’s ochtends het huishouden in een van de huizen, en snijdt en verpakt ze het brood voor de hele gemeenschap in de namiddag. Coene heeft een aangeboren ontwikkelingsstoornis; na haar geboorte werd ze afgestaan ter adoptie. In haar jeugd verbleef ze in talloze pleeggezinnen. ‘Ze heeft daar het een en ander heeft meegemaakt’, vertelt Vollebregt. ‘Veel bewoners die hier komen, hebben al een heel traject achter de rug. Dat ze hier eindigen, is vaak de best mogelijke wending aan hun verhaal.’
Coene glundert als haar gevraagd wordt hoe ze het stelt in Widar. ‘Ik vind het leuk, zo leuk!’ Ze toont trots een zelfgeweven pop, en vertelt over het aankomende kerstfeest, een van de jaarfeesten die uitgebreid gevierd worden in de gemeenschap.
Doctor in de filosofie
Overal, van de stallen tot de kaasmakerij, zijn professionals aan het werk die de bewoners begeleiden . Bram Goetschalckx (32) behaalde zijn doctoraat in de filosofie en volgde een avondopleiding aan de bakkersschool. Behalve bakker is hij dus ook pedagogisch opvoeder van de zes bewoners met wie zijn gezin (vrouw en dochtertje van drie) sinds een jaar een huis deelt. ‘Het is hard werken’, zegt Goetschalckx. ‘Zowel in de bakkerij als thuis moet je heel alert zijn. De verantwoordelijkheid drukt soms zwaar. Zorg verlenen is meer dan enkel helpen bij het tandenpoetsen of aankleden, maar gaat er vooral om je te verbinden met de ander.’
Zijn vriendin Joke Kusters (36) roemt de aandacht voor het milieu, de mens, het eten. ‘Die levenskwaliteit is bijna onmogelijk te realiseren in een ander werkschema’, zegt ze.
Als vreemde eend in de zorgverleningssector wekken de ideologie en de werkwijze van de zorgboerderij geregeld onbegrip op. ‘Ik krijg vaak de vraag waarom deze mensen toch zo hard moeten werken, en of ze niet beter af zijn als je ze voor de televisie plant’, vertelt Borghs.
En? ‘Natuurlijk niet! We zien dat de bewoners hun beperking overstijgen doordat ze hier als gelijkwaardige mens worden behandeld. Duurzaam en mensgericht zijn we, in plaats van opgejaagd en resultaatgericht.’ Borghs verwijst hierbij naar de reguliere zorginstellingen, die zich in zijn ogen richten op het ziektebeeld in plaats van op het mensbeeld.
‘De juiste vraag is niet: wat schort er aan die persoon, maar hoe kan hij groeien?’ Dit ontwikkelingsprincipe is niet enkel toe te passen op de bewoners, maar ook op Widar zelf. De gemeenschap is vorig jaar begonnen met uitbreiding in het naburige Hoogstraten. Een huis is al bewoond, een tweede wordt gebouwd. Door de bewoners zelf, want ook in ‘de bouw’ stropen ze maar al te graag hun mouwen op.
Opendeurdag WIDAR
EEN DAK VOOR DE FAGNE MARRON
Thursday, 7 February, 2013
Een 15 jaar geleden kreeg Widar een huis aangeboden in de buurt van Spa. Sindsdien gaan de bewoners van Widar daar enkele keren per jaar naartoe om van de rust en de natuur te genieten. Soms wordt het door één van onze zes huizen gebruikt voor vakantie. Soms gaan juist die bewoners die weinig naar huis of op vakantie kunnen daar met vrijwilligers naartoe voor korte vakanties. Widar verhuurt het huis ook als vakantiehuis. Heel wat zusterinstellingen hebben gebruik gemaakt van deze unieke plek. Want het uitzicht is prachtig. De rust die het huis uitstraalt deugddoend. En in de omgeving is zo veel te doen… Er is opvang mogelijk voor 15 personen. De benedenverdieping is goed bruikbaar voor mensen die in een rolstoel zitten.
Maar…het dak van het huis is versleten!
Daarom hebben enkele vrienden van Widar, die daar jaarlijks een groep bewoners als vrijwilligers begeleiden, een bijzonder project opgestart: “Een nieuw dak voor de Fagne Marron”. Ze verzamelen schenk- en leengeld om het dak te kunnen vernieuwen. Rentes worden er niet betaald. Wel een substantiële korting als u op vakantie gaat in de Fagne Marron.
Op donderdagavond 21 februari, 19.30 uur in Den Bayerd in Wortel Kolonie, is er een informatie avond waar u met al uw vragen over het project terecht kunt en waar u kan inschrijven indien u het project wilt steunen. Telefonisch kunt u nu al terecht bij Widar: 014/634446. Wij verwijzen u dan graag door naar de initiatiefnemers. Schenkingen voor het dak van de Fagne Marron kunt u storten op onze schenkrekening: 230-0227101-44. Schenkingen boven de € 40 geven u recht op belastingsteruggave.
Zelf meehelpen aan het opknappen van het huis is ook mogelijk. Wellicht in de periode mei/juni zullen we ons op het dak van de Fagne Marron concentreren.
Zo zullen onze bewoners het huis kunnen blijven gebruiken. Voor hen blijft het een goedkope, en voor somigen hun enige, vakantie. Ook u als toekomstige huurder en vakantiganger bent verzekerd van een stevig, waterdicht en warm dak boven het hoofd!
Update: AL 17 INSCHRIJVINGEN VOOR HET DAK VAN DE FAGNE MARRON
maandag, 25 februari, 2013
Vorige donderdag hebben we de eerste resultaten bekeken van de campagne voor een nieuw dak van ons vakantiehuis in de Ardennen. 17 mensen hebben zich al ingeschreven om met een lening of schenking te helpen aan de financiering van de herstellingen. Wij zijn heel verheugd. En vanaf nu kunnen we gaan plannen in welke periode we het werk zullen gaan aanpakken.
Widar & het Driekoningenspel
Maandag, 16 december 2013
Het DRIEKONINGENSPEL – dat opgevoerd zal worden door de bewoners en medewerkers van Dorpsgemeenschap Widar – zal plaatsvinden op zaterdag 18 januari 2014 om 16.00 uur inde Blauwe zaal op huis Breidablik, Bergsken 3, 2330 Merksplas. De deuren van de zaal worden geopend vanaf 15.30 uur. Graag ontmoeten de toneelspelers u allen op hun jaarlijks spel!