Leaderproject Den Bayerd nadert zijn afronding

Met het leaderproject Den Bayerd’ investeert Widar sinds 2021 in nauwe samenwerking met de stad Hoogstraten en de provincie Antwerpen via Vlaamse en Europese subsidies in de ontwikkeling van het mooie domein Wortel Kolonie.

Op deze manier wordt het voormalige Casino/Den Bayerd opgewaardeerd en helpt Widar mee aan de instandhouding van het historisch erfgoed.

Naast goede fysieke zorg en huisvesting wil Widar ook aandacht geven aan het mentale, psychische welzijn van de bewoners en deelnemers aan de dagbesteding. Daarom ontwikkelen we verschillende werkplaatsen waar mensen met en zonder een beperking samen kunnen werken en een zinvol bestaan uitbouwen.

De werkgebieden/dagbesteding van den Bayerd in Wortel Kolonie zijn niet enkel voor de bewoners van Widar maar worden ook opengesteld voor geïnteresseerde deelnemers uit de ruime omgeving.  Iedereen die graag zinvol bezig is of nood heeft aan een aangepaste woonomgeving of logeerruimte (kortopvang) is welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via zorgloket@widar.be

Wat werd er gerealiseerd dankzij de leadersubsidie?

  • Op het terras van den Bayerd werden 10 terrastafels geplaatst. Hierdoor kunnen 80 personen genieten van ons zonnige terras. Er is ook gelegenheid om te picknicken op het naastgelegen grasveld/speelweide. Hier komt ook nog een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen.
  • De toog van den Bayerd werd verbeterd met een nieuw koffieapparaat en kassa zodat we onze klanten beter kunnen bedienen. De koffie is heerlijk!
  • De keuken van den Bayerd is ingericht en afgewerkt. We kunnen hierdoor maaltijden aanbieden met onze eigen Widar-producten en streekproducten.
  • Er is een omkleedruimte voor deelnemers van den Bayerd ingericht.
  • De leerlingen van Nautica (afdeling van de Driemaster in Merksplas) ontwikkelden mee de kaart van den Bayerd en oefenden hun horeca-vaardigheden op maandag. Wegens een tekort aan leerlingen is deze samenwerking jammer genoeg stopgezet maar sindsdien is den Bayerd nog steeds elke maandag geopend.
  • Naast den Bayerd is een aanbindplaats voor paarden. Ruiters en menners zijn er welkom.
  • De aanplanting rondom den Bayerd werd verbeterd en zorgt mee voor een fijne omgeving.

Bij huis Yggdalir is een tuin aangelegd  voor bloemen, kruiden en groenten voor het droogatelier.

  • Het droogatelier is ingericht en in gebruik genomen. Als er niet met voeding gewerkt wordt is er in het atelier ook ruimte voor creatieve activiteiten zoals versieringen voor den Bayerd maken, papier scheppen of bijenwaskaarsen trekken.
  • De binnentuin is omgevormd tot een aangename rust- en ontspanningsruimte in samenwerking met de afdeling groenzorg van VIBO De Brem.

De totale investeringskosten  voor  de afwerking van de werkplaatsen bij den Bayerd bedraagt € 64.192,61. Hiervan word maximaal 65 % of € 41.725,20 gefinancierd via leadermiddelen. Van deze € 41.725,20 komt            € 20.8625 via Europese cofinanciering ,  € 10.43,30 via Vlaamse cofinanciering en  € 10.431,30 via subsidiering van de provincie Antwerpen. De bijdrage van Widar aan investeringskosten bedraagt 35% van de totale projectkosten zijnde € 22.440,41

Met deze steun zorgt Widar voor meer opvang van mensen met een beperking in de regio. Omdat alle mensen belangrijk zijn.

Tegen eind september wordt de bovenverdieping van huis Yggdalir achter den Bayerd afgewerkt. Dan is er een appartement voor intern wonende medewerkers en ruimte voor studio-wonen voor maximum 3 bewoners die het zelfstandig wonen willen oefenen. Hierdoor kunnen tot 12 mensen met een beperking ter plaatse in huis Yggdalir wonen of genieten van kortopvang/logeerruimte als en een tijdelijke of permanente nood hebben aan opvang in een aangepaste en  veilige omgeving. In huis Ekkehart is bijkomend nog plaats voor opvang van 7 personen.

Daarnaast is ook dankzij het leaderproject veel ruimte ontstaan voor opvang in dagbesteding in de werkplaatsen. (café den Bayerd, atelier, huis, tuin en landbouw).


Mensen met een beperking een zo normaal mogelijk leven laten leiden …

— Rudolf Steiner