Widar

In het landschap van de opvang voor personen met een handicap neemt Widar een bijzondere plaats in. Medewerkers met hun families wonen in de voorziening en vormen samen met personen met een handicap een woongemeenschap. De gemeenschap wordt mee gevormd en verrijkt door de vele medewerkers, vrijwilligers, stagiaires en passanten. Op dit moment vormen we een gemeenschap met een vijftigtal bewoners.
Onze ‘Dorpsgemeenschap’ is geïnspireerd door het mens- en wereldbeeld vanuit de antroposofie, die Rudolf Steiner heeft gebracht.
Widar heeft enkele hoofdprincipes: ontwikkeling, gelijkwaardigheid en eerbied voor mens en wereld.
Dit houdt onder andere in dat we ons als mens doorlopend willen ontwikkelen in dit leven. Dit geldt zowel voor onze bewoners als medewerkers. In zinvol werk zien we een middel om dit uitgangsprincipe te bewerkstelligen. We hebben zo'n 45 hectare landbouwgrond, die we bewerken volgens de biodynamische landbouw. Dit houdt in dat we gezond makend werken aan een vitale aarde. Ook andere werkgebieden zijn ingericht om kwaliteitsvolle producten te leveren. Verder zijn er verschillende activiteiten waarbij er feest gevierd wordt en diverse culturele thema's aan bod komen. Zo zijn de jaarfeesten ankerpunten om de beleving van de seizoenen te intensiveren. Kunstzinnig werk, studie en reflectie helpen de persoonlijke ontwikkeling.

Onze werking is gebaseerd op drie pijlers:

Deze drie gebieden vormen het oefenterrein waar iedere deelnemer (bewoner én medewerker) kan werken aan zijn individuele groei. Dit in een gezonde samenhang met de maatschappij.

Getuigenissen

"We hebben voor Widar gekozen voor de kleinschaligheid in een groene en huiselijke omgeving."
M. V. moeder van Els

"Door op een nuttige manier te werken, leeft Widar voor 70 % van zijn eigen voedsel. Dit vind ik fantastisch."
Jef J. bewoner op Skirne

"Er is een persoonlijke aanpak die respectvol en evenwaardig van mens tot mens gebeurd."
P. & H. P. ouders van Pieterjan

"Ik vind de boerderij heel leuk, ik ben graag bezig met de koeien. Ook woon ik in een heel mooi huis!"
Wim C. bewoner op Idafeld

"Het mensbeeld van waaruit Widar met de bewoners omgaat is uniek: de werkgebieden, de jaarfeesten, de bewonersvergaderingen, de leefgroepen, en zo veel meer… Widar houdt consequent vast aan haar filosofie, met aandacht voor de veranderende tijdsgeest."
G. P. vader van Wouter

Levende verbindingen
Een stukje geschiedenis:

Widar ontstond in 1980 als idee bij de pioniers. Het doel was het realiseren van de antroposofie in de meest praktische vorm van het leven. Er werd gekozen om dit via een sociaaltherapeutische gemeenschap vorm te geven. Twee jaar later, in 1982, start Widar met drie bewoners in het eerste huis Midgard. Pas in 1986 kreeg Widar een eerste erkenning en dus subsidies voor de zorg van volwassen personen met een beperking. Tegen de eeuwwisseling zijn de volgende huizen bewoond: Landvidi, Breidablik Idafeld en Skirne. Elf jaar later (2011) wordt het eerste huis in Wortel-Kolonie, Ekkehart, in gebruik genomen. In 2021 opent het tweede huis, Yggdalir, in Wortel de deuren.

Ben je op zoek naar wat Widar voor jou kan beteken? Dan kan je hier meer info vinden. Wil je zelf wat voor Widar betekenen? Dan kan je kijken bij onze vacatures of op de vrijwilligers pagina.

Mensen met een beperking een zo normaal mogelijk leven laten leiden …

— Rudolf Steiner