Rauwe melk en rauwmelkse kazen: lekker én gezond!
Op Widar gebruiken wij wij biodynamische rauwe melk voor onze kaas en zuivel. Bovendien hebben onze koeien hoorns. Dit omdat het natuurlijker is en vele gezondheidsvoordelen bevat!
Na recent onderzoek is gebleken dat rauwe melk een positief effect heeft bij allergieën¹. Zowel bij astma- als andere soorten allergieën. Als je melk verhit tot boven de 65°C vernietig je de bioactieve eiwitten die ervoor zorgen dat de allergische reactie verminderd of zelfs uitblijft.
Wist je dat we op Widar een kaasboerin gehad hebben die lactose-intolerant was? En dat zij perfect onze eigen rauwmelkse kaas kon eten zonder allergische reactie!
Naast het feit dat rauwe melk helpt voor een betere en natuurlijkere weerstand, helpt het ook voor een betere darmflora. In rauwe melk zit veel meer probiotica dan in gepasteuriseerde melk. Bij pasteurisatie wordt de melk namelijk zo verhit dat alle bacteriën sterven. Een gevolg van dat wij met rauwe melk onze kazen maken is dus dat er veel meer gezonde bacteriën inzitten die een gunstig effect hebben op onze darmflora.
Voordelen van rauwe melk ten opzichte van gepasteuriseerde melk:
- het bevat ca. 15% meer B6, 36% meer vitamine C en 31% meer Foliumzuur (B11).
- Ook bevat het veel meer Glutathion (onze belangrijkste antioxidant) dan verhitte melk.
- Verder bevat rauwe melk zogenaamde immunoglobulines als lactoferrine en lactoglobulines die ons immuunsysteem goede diensten bewijzen. Deze gaan bij verhitting grotendeels verloren.
- Als je rauwe zuivel van biologisch dynamisch gehouden koeien kunt kopen bevat dat bovendien de A2 vorm van caseine, deze is vele malen gezonder dan de A1 vorm die tot hart en vaatziekten lijdt.²
- In rauwe melk blijven, doordat het niet gepasteuriseerd wordt, zowel de enzymen als de eiwitten/aminozuren intact waardoor ons lichaam ze beter kan benutten, bijvoorbeeld voor de aanmaak van neurotransmitters.
Onze koeien hebben hun hoorns nog, niet alleen omdat dit ‘natuurlijk’ bij de koe hoort, maar ook omdat het vele voordelen bevat. Dit zowel voor de koe als voor de melk.
De voordelen van koeien met hoorns op een rijtje³:
- Het is veel diervriendelijker!
- Koeien met hoorns kunnen hun lichaamstemperatuur beter regelen. Dit maakt hen sterker en gezonder, waardoor er minder/geen antibiotica nodig zijn.
- De melk van koeien met hoorns is beter verteerbaar, dit zou komen doordat er meer verteringsenzymen aangemaakt worden.
- Koeien met hoorns gedragen zich ‘natuurlijker’. De hoorns geven hun sociale rangorde weer. Koeien zonder hoorns gedragen zich vaak onrustiger omdat ze van hun ‘sociale plek in de kudde’ niet zeker zijn. Contradictorisch aangezien veel koeien onthoornd worden omdat ze dan ‘veiliger’ zouden zijn.
Kom gerust eens langs onze winkel om onze heerlijke zuivelproducten te proeven!
¹’De potentie van rauwe koemelk om allergieën tegen te gaan’ doctoraatschrift van Suzanne Abbring, ISBN: 978-94-6375-578-8
²Baars, Ton & Esch, Betty & Ooijen, Luuk & Zhang, Zuomin & Dekker, Pieter & Boeren, Sjef & Diks, Mara & Garssen, J. & Hettinga, Kasper & Kort, Remco. (2023). Raw milk kefir: microbiota, bioactive peptides, and immune modulation. Food & function. 14. 10.1039/d2fo03248a.
³Algra, M.; de Keijzer, L.; Arndt, S.S.; van Eerdenburg, F.J.C.M.; Goerlich, V.C. Evaluation of the Thermal Response of the Horns in Dairy Cattle. Animals 2023, 13, 500. https://doi.org/10.3390/ani13030500