Werken: een weg naar buiten
Iets produceren dat nodig is, verbindt mij met de medemens. Goed zorgen voor de aarde, verbindt mij met de wereld. Daaraan ontwikkelen bewoners én medewerkers zich.
Bij Widar beschouwen we werk als het bijdragen aan het welzijn van een ander. Het gaat niet om geld verdienen of simpelweg bezig zijn. Echte arbeid ontstaat wanneer je iets doet dat van betekenis is – voor iemand of iets anders.
Voor veel bewoners is dit gezondmakend: ze krijgen de kans niet alleen zorg te ontvangen, maar ook iets te geven, bijvoorbeeld door kaas te maken of brood te bakken. Zo vinden zij een volwaardige plek in de samenleving. En dat wat ze maken? Dat wordt gekocht omwille van de kwaliteit, niet omdat het door mensen met een beperking gemaakt is.
In onze gemeenschap zijn er een tiental werkgebieden, elk met hun eigen karakter en mogelijkheden: tuinbouw, landbouw, kaasmakerij, bakkerij, winkel en verwerking, café, weverij, natuuronderhoud, huishouden en meer. Bewoners kiezen hun werkplek op basis van hun talenten, mogelijkheden en interesses, en kunnen zich daar echt ontwikkelen tot vakmensen.
Widar is de plek waar je verschillende beroepen kunt leren:
- Boer(in): alle dagen melken we onze koeien!
- Kaasmaker: in onze melkerij verwerken we melk tot kaas, yoghurt, platte kaas, ...
- Bakker: wij bakken alle dagen 200 broden, taart, koekjes... en brengen dat naar de klanten.
- Winkelier: alle dagen ontvangen we 30 tot 40 klanten in onze winkel.
- Horeca: we bieden warme en koude drankjes aan voor onze klanten in ons café!
- Kruidenier: we plukken en drogen kruiden in ons droogatelier.
- Weven: in de weverij maken we veel handdoeken, tassen, poppen, ...
- Huishouden: ook in het huis werken is belangrijk en volwaardig werk: we koken en poetsen zodat de magen gevuld en de huizen proper blijven.
Widar werkt volgens de biodynamische principes en is Demeter gecertificeerd!
Klik hier om ons artikel met meer uitleg te lezen.